Steeds meer zie je in de massage wereld de term Fascia voorbijkomen. Het is een nog “jong” ontdekt lichaamsonderdeel die veel interesse heeft bij massage vormen en in de medische wereld. Je kunt het zien als fijne bindweefselhuiden die onze spieren omringen. Zonder dit weefsel zou ons lichaam helemaal niet levensvatbaar zijn, omdat het overal is en niet alleen vorm geeft maar ook verantwoordelijk is voor stabiliteit. Als er druk op een plek in het lichaam is, dan zal de fascia de druk op de structuur van het lichaam verdelen zodat de aanpassing ondersteund wordt.

De fascia reageert op alle activiteiten die je doet, zoals bijvoorbeeld fitness, BBB, steps, yoga, movement of balsporten. Een “gezond” fascia word onderhouden door beweging en ontspannen toestand. Onze mobiliteit is nauw verbonden met de fascia, ze kan echter verharden of verkorten als gevolg van ziekte, stress of gebrek aan lichaamsbeweging. Fascia gedijt zich goed in ontspannen toestand en dus ook geïsoleerde gewichtstraining kan disbalans veroorzaken in het lichaam.

Volgens de docent is de verbinding met Fascia logisch vanuit de Chinese bewegingsleer. Binnen de TCM (traditional Chinese Medicine) waar Tai Chi onderdeel van uitmaakt, wordt het lichaam altijd al gezien als een geheel waarbij het ene altijd invloed heeft op het andere. Beweging binnen Tai Chi is erop gericht om te ontspannen, te gronden, krachtiger en dus harmonieus te maken. Het gaat om de verbindingsconstructie van het lichaam te versterken en niet de spieren. Bij Tai Chi gaat het dus om interne balans waar niet slechts een gedeelte van het lichaam de aandacht opeist en de rest van het lichaam moet bijspringen. Het constant bewegen gaat dan als vanzelf zonder moeite.

 

In deze masterclass gaan we oefeningen leren die het hele lichaam weer met elkaar verbindt. Hiervoor wordt er eerst gefocust op balans en grondig leren voelen, zodat de basis goed ingericht wordt. Vervolgens worden beweging en adem met elkaar verbonden. 

Je leert de natuurlijkheid van bewegingen die langzaam het lichaam laten herinneren om in een flow te komen. Je zal hierbij de knelpunten in je eigen lichaam tegenkomen en ermee leren werken. Ook qigong zal een plek krijgen om te ervaren hoe krachtig dit werk kan zijn. Veel oefeningen zijn praktisch om thuis door te kunnen oefenen en het effect door te voelen.

 

Deze cursus bestaat uit 1 dag en duurt 6 uur (van 10:30 uur tot 16:30 uur). Er wordt zowel in de theorie als praktijk lesgegeven, waarbij je leert wat Fascia is, wat de verbinding is met Tai Chi en hoe je het kunt gebruiken om disbalans of disconnectie in een lichaam op te lossen.

Deze cursus is geschikt voor iedereen die graag meer wil leren over Fascia en Tai Chi.

Er zijn geen specifieke toelatingseisen voor deze cursus.

Inschrijfkosten: €22,50

Cursuskosten: €150,-

Heb je vragen?

Laat het ons gerust weten. We helpen je graag verder!

Startdatum

De eerstvolgende startdatum van deze cursus is 1 november.

Locatie

New health centre | Kleinzand 151 | 8601 BG Sneek

Ellen Zwanenbrug

Docent

“De Oosterse levensfilosofie van het Taoïsme heeft me altijd al geïnspireerd. In de zoektocht naar meer balans in mijn leven bracht Tai Chi Qigong me de verandering die ik zocht. Ik besloot om de opleiding tot docent Tai Chi te volgen bij het opleidingscentrum Tai Chi Tao Drenthe en lessen te gaan verzorgen in Tai Chi. 

Dit is heel dankbaar werk, als je als docent mag ervaren dat mensen minder pijn hebben of rust vinden door het doen van de oefeningen uit de Qigong. Prachtig ook te zien dat het lichaamsbewustzijn versterkt en daarmee de innerlijke ontwikkeling wordt aangezet.”

Schrijf je in voor deze cursus