Wie heeft er niet mee te maken in zijn of haar praktijk: schouder en knieklachten. Om dit op een juiste manier te kunnen beoordelen en daarna te behandelen, is onderzoek en juiste informatie nodig. In deze scholing leer de juiste benamingen te noemen en aan het einde van deze cursus kan je een basis functie-onderzoek afnemen van de knie en het schoudergewricht. Je leert bewegingen herkennen waardoor je gerichter kan onderzoeken. Spieren, botten, kapsel, ligamenten van schouder- en kniegewricht worden uitvoerig besproken.

Deze cursus is voor 1,5 ECT geaccrediteerd bij de NVST, VIV, VBAG en KTNO (bij- of nascholing | K11485).

Schoudergewricht
Het schoudergewricht vormt de verbinding tussen de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen en bestaat uit drie gewrichten. Deze gewrichten samen maken het mogelijk dat de bovenarm in alle richtingen kan bewegen en grote bewegingsuitslagen haalt.

Voor de bewegelijkheid en stabiliteit van de schouder zijn vele spieren nodig. De belangrijkste voor de stabiliteit zijn de vier rotator cuff spieren. De pezen en spieren van de rotator cuff bieden actieve stabiliteit en helpen met de draaibewegingen van de bovenarm.

De slijmbeurzen rondom de schouder zorgen ervoor dat de spieren gemakkelijk over de uitstekende botdelen kunnen glijden. Soms raakt deze slijmbeurs echter geïrriteerd door het vaak doen van dezelfde beweging en veel bovenhandswerken. Deze geïrriteerde slijmbeurs kan ontstekingen en/of pijnklachten veroorzaken.

Enkele schouderklachten kunnen zijn: instabiliteit, frozen schoulder. Impigment, bursitis

Kniegewricht
De knie is een gewricht dat nodig is om soepel te kunnen lopen. Het kniegewricht bestaat uit drie botten. De uiteinden van deze botten zijn bedekt met een laagje kraakbeen, dat schokken en stoten opvangt.

Het kniegewricht wordt op zijn plaats gehouden door gewrichtsbanden. De spieren en pezen zorgen voor beweging van de knie. Een spier wordt via pezen verbonden met het bot. Op de plekken waar wrijving kan ontstaan tijdens het lopen, zitten slijmbeurzen. De slijmbeurzen zorgen dat de gewrichten soepel kunnen bewegen.

Aan de knie kunnen vele klachten ontstaan als gevolg van sportblessures, artrose, of door een ongeval

 

De eerste dag van deze cursus zal gaan over het schoudergewricht en de tweede dag over het kniegewricht.

Na het volgen van deze scholing kun je de client goed van advies voorzien, weet je de juiste benamingen te noemen en kan je een basis functie-onderzoek afnemen van de knie en het schoudergewricht. Je leert bewegingen herkennen waardoor je gerichter kan onderzoeken.
Spieren, botten, kapsel, ligamenten van schouder- en kniegewricht worden uitvoerig besproken.

Je leert:
– Uit welke botten deze gewrichten bestaan
– Welke spieren zijn van belang, waar lopen ze en wat is de functie
– Welke andere structuren zijn er te vinden, en wat is de functie daarvan
– Wat voor gewrichten zijn het
– Welke bewegingen vinden waar plaats
– Hoe onderzoek ik het gewricht

Deze cursus is geschikt voor de massagetherapeut die de kennis wil opfrissen of meer hierover wil weten. Daarnaast is de cursus ook geschikt voor zorgverleners die interesse hebben in deze cursus.

In deze cursus wordt medische terminologie gebruikt, het is daarom van belang dat je beschikt over/bekend bent met de medische basiskennis. De minimale leeftijd is 21 jaar.

Cursuskosten: €275,- (dit is inclusief koffie en thee, lesmateriaal en certificaat)

Heb je vragen?

Laat het ons gerust weten. We helpen je graag verder!

Startdatum

De cursus duurt twee dagen. De eerstvolgende startdatum volgt binnenkort.

Locatie

New Health Centre | Kleinzand 151 | 8601 BG sneek

Astrid Modderkolk

Docent Knie- en Schoudergewricht

Graag stel ik mijzelf aan u voor: mijn naam is Astrid Modderkolk, woonachtig te Ypenburg, Den Haag, alwaar ik praktijk voer.

– Fysiotherapeute, BIG- en CKR-geregistreerd
– Dry Needling (extremiteiten en wervelkolom),
– Orthomoleculair therapeut
– Orthomoleculair Afslanktherapeut,
– Physical Rehabilitation Trainer PRT®
– Golffysiotherapeut
– (paramedisch) Pilates instructeur
– Mindfulness (training bij mensen met chronische pijn en/of stress)
– Hot Stone Massage
– Geriatrische fitness
– Prothesiologie

Schrijf je in voor deze cursus